Do I get paid for bank holidays?
- Yes. If you have enough holiday entitlement accrued you will get paid for any bank holidays that are requested.
- You DO NOT need to put in any hours in your timesheet for a bank holiday unless you actually worked on the bank holiday.
- You do not need to request Bank Holiday pay as this is paid automatically.
- Your holiday entitlement is calculated from your start date and 1 year ahead.
- After the first year is completed your accrued holidays will start over from 0.
- Any holidays not taken on the anniversary of your start date will be lost.
- The standard holiday entitlement is 4 weeks (28 days) per year. This can include public and bank holidays.
Holiday days / Working Weeks = Rate of Accrual
- 28 days holiday (statutory minimum) equates to 5.6 weeks holiday (28 days / 5 days per week)
- 52 weeks a year - 5.6 = 46.4 working weeks
- To calculate the rate of accrual per week you divide the Days entitled by the working weeks
- 28 / 46.40 = 0.603 days per week
The rate at which the Holidays are paid at will be determined on the previous 12 weeks of their earnings, an average is calculated for a days pay, e.g.
- 12 Weeks = £3,525
- 1 Week = £3,525 / 12 weeks = £293.75
- 1 Day = £293.75 / 5 days = £58.75 per day
Important: if you wish to opt-out of the automatic bank holiday payments please contact firstname.lastname@example.org